Ameliyat nasıl yapılır?
Ameliyat 2 aşamada tamamlanır.
1. AŞAMA: Yeni kulağın olması gereken bölgede yapılan küçük bir kesiden girilerek deri kaldırılarak bir cep oluşturulur. Daha sonra aynı taraf göğüste yapılan yaklaşık 4-5 cm’lik bir kesiden girilerek 6-8 kaburgaların kıkırdak bölümleri alınır.
Bu kıkırdakların yontulması ile hazırlanan kulak altyapısı bu cebe, yani deri altı plana yerleştirilir. Kulak şekli tamamen bu ameliyatta verilmektedir, ayrıca kulak memesi oluşturma işlemi de bu aşamada yapılmaktadır. Bu ilk aşama yaklaşık 6 saat sürmektedir. Dr. Mutaf, göğüsten kıkırdakları alırken kendi geliştirdiği yöntemle kas bütünlüğüne hiç zarar vermeden ve kaburga kıkırdaklarının yeniden oluşmasını sağlayacak rejenerasyon potansiyeline sahip perikondrium tabakasını korumaktadır. Bu yöntem sayesinde onarım sonrası göğüste herhangi bir şekil bozukluğu gözlenmemekte olup, sadece çizgisel bir iz kalacaktır. Bu ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli husus hastanın yeni yapılmış kulağın üzerine yatmamasıdır. Hasta yaklaşık 5-6 gün sonra hastaneden çıkabilir. İyileşme 2 haftada gerçekleşir.
2. AŞAMA: Birincisinden en az 6 ay sonra yapılacak bu ameliyatta şekillendirilmiş ancak kafaya yapışık olarak duran yeni kulak kaldırılarak, kulak arkası kıvrımı oluşturulur. Bu şekilde her iki kulağın simetrik olması sağlanır. Bu ameliyat sonrasında hastanede kalış süresi yine 4-5 gün ve iyileşme süresi yine 2 haftadır.