Mikrotialı çocuklarda isitme nasıldır?
Bu çocuklarda dış ve orta kulak etkilenmiş ama içkulak yapıları sağlam olduğundan kemik yoluyla ileti dediğimiz ve yaklaşık % 30-40’lık bir işitme mümkündür. Mikrotia tek taraflı ise işitme cihazına nadiren ihtiyaç duyulur ancak iki taraflı Mikrotia atresi söz konusu ise çocuğun işitmesi ve konuşabilmesi için işitme cihazı kullanımı son derece hayatidir. En geç 6. ay itibarıyla kullanılmaya başlanmalıdır. İşitme kaybı saptanan çocuk 6. ayını doldurmadan mutlaka tedaviye başlanmalıdır.
Buradaki amacımız beyindeki işitme merkezinin gelişmesini sağlamaktır. Konuşmanın öğrenilmesi için, çok değerli olan 2-5 yaş aralığında rehabilitasyona devam etmek ve hayatın normal akışı içinde okul öncesi eğitimden başlayarak, çocuğun bütün eğitim hayatını diğer çocuklarla ortak sınıflarda sürdürmesini sağlamaktır.
Bu olgularda kemik yolu iletimi ile işitmeyi artırıcı cihazlar bir an önce uygulanarak, konuşma gelişmesinde gecikme engellenmelidir. Eskiden işitme cihazlarının kulak arkasında yer alan Mastoid kemik üzerindeki deri ile teması saç bandı, gözlük veya yapıştırıcılarla sağlanıyordu. Son yıllarda giderek artan bir sıklıkla kemiğe entegre olan implantlar üzerine monte edilen, kemik yolu iletimi işitme cihazları (BAHA) kullanılmaktadır.